2013. február 24., vasárnap

Monopoly Társasjátékok

A ma ismert Monopoly társasjáték a pennsylvaniai Charles Darrow nevéhez fűződik, aki játékát 1933-ban szabadalmaztatta. De a játék eredete távolabbra nyúlik vissza, a XIX. század végéig, ugyanis ekkor terjedtek a vagyongyűjtő játékok, ezek közül a Monopoly leginkább Elizabeth Magie játékára, a 'Háziúrra' hasonlított leginkább. Darrow a játéknak készített egy tetszetős táblát, majd terjesztésbe fogott. A sikereit a Parker Brothers játékgyár vette észre és vette meg tőle a jogokat.



Monopoly hagyományos társasjáték

Nyugodtan mondhatjuk, hogy mára már a világ társasjátékai közül ez az egyik legkedveltebb és legismertebb, és népszerűsége 80 év után sem látszik kopni. A játék az ingatlankereskedelemre épül, melyben a legnagyobb monopóliumot kiépítő játékos nyer. A játékban különböző ingatlanokat lehet vásárolni, azokat bérbe adni, kölcsönöket lehet felvenni banktól, de a játékosok egymás között is köthetnek üzleteket, és akár csődbe is mehetnek. Aki monopóliumhoz jut, az lesz a nyertes.

Anti Monopoly

Ezt a játékot Ralph Anspach amerikai gazdaságtudományi professzor találta ki, itt a játékosok fő törekvése nem az , hogy monopóliumot építsenek ki, hanem, hogy megakadályozzák és ellehetetlenítsék más játékosok ilyen irányú törekvéseit. Tehát a játék lényege tulajdonképpen a vállalkozók harca a monopóliumok ellen, és vica versa. Hogy az esélyek valamiképp egyenlőek legyenek, más szabályok vonatkoznak a vállalkozókra és mások a monopólium tulajdonosokra.

Disney Monopoly

Ez a játék egyértelműen a kisebbek számára készült, a táblán előrehaladva kunyhókat és kastélyokat lehet építeni, ezalatt találkozni lehet a népszerűbb Disney szereplőkkel is. Ebben a Disney animációk ihlette Monopolyban 25-nél is több gyerekek által hőn szeretett sikerfilm található, a játék során egy kedvenc Disney figura bőrébe bújhat a gyermek, és így haladhat végig az izgalmas kalandokkal teli úton.

Monopoly Pénzeső

Ez a játék inkább a nagyobb fiúk és lányok számára készült, de 5 éves kortól már lehet játszani vele. Ennek a játéknak a lényege nagyon hasonló a hagyományos Monopoly társasjátékhoz, némiképp játékosabb formában. Itt is lehet vásárolni és eladni, vagy építeni házakat és szállodákat. A bankautomatákból érkezik a pénzeső, a szerencsekártyák feladatait játszva és mégis kreatívan oldhatják meg a gyerekek. Aki ingatlanokból és bérleti díjakból a leggazdagabb lesz, az nyeri a játékot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése